Ken je dat, je bent gestrest en je krijgt niks door je keel of je eet alles wat los en vast zit? Of je bent zenuwachtig en je eten valt als een baksteen in je maag of je moet om de haverklap naar de wc? Je kind stuitert lekker in de rondte als hij een zakje kleurstoffen (snoepjes) gegeten heeft. Duidelijk signalen dat darmen en brein met elkaar communiceren!
Hiermee kunnen we gelijk concluderen dat wanneer het niet lekker gaat in je darmen, dit dus zowel fysiek als mentaal tot uiting kan komen.
Maar hoe zit dit nu eigenlijk?
De communicatie tussen je darmen en je brein verloopt via de hersen-darm as, via de nervus vagus, die voor een groot gedeelte verantwoordelijk is voor deze communicatie. Deze nervus vagus wordt voor ongeveer 80% aangestuurd door je darmen! Dus je begrijp, gaat het niet lekker in je darmen, dan heeft dit invloed op je brein. De communicatie gaat zowel van je brein naar je darmen als andersom.
Daarnaast hebben we nog neuronen (zenuwcellen) deze zenuwcellen bevinden zich niet alleen in de hersenen maar ook in heel je spijsvertering. Ze bepalen hoe je denkt, hoe je je voelt, hoe je reageert. In je darmen vinden we ook bacteriën, ook wel bekend als het microbioom. Zij spelen weer een belangrijk rol in de communicatie tussen neuronen. Ze produceren neurotransmitter, ook wel boodschapper stofjes genoemd. Bekende neurotransmitter zijn bijv. dopamine, serotonine, gaba. Ze bepalen hoe we ons mentaal voelen. Dopamine zorgt er bijvoorbeeld voor dat we gemotiveerd en gefocust zijn, Serotonine staat ook wel bekend als ons feel good hormoon en gaba zorgt ervoor dat we kunnen ontspannen. Maar wist je dat serotonine voor een groot gedeelte in je darmen geproduceerd wordt! Dus wanneer en niet voldoende serotonine is voelen we ons down en hebben we last van stemmingswisselingen, maar kan dit ook gevolgen hebben op onze slaap. Want vanuit serotonine wordt melatonine aangemaakt!
Stress, darmen en voeding
Ken je dat, je bent heel de dag druk bezig en voor je het weet zit je op het einde van de middag en denk “shit, ik heb nog niks gegeten” Wanneer we stress hebben zien we vaak dat we of vergeten te eten of de verkeerde dingen gaan eten. Een feit is dat stress een rem zet op de spijsvertering, omdat het lichaam denkt dat er gevaar is. Automatisch gaat het lichaam dan de dingen die nuttig zijn bij gevaar voorrang geven. Dus aan het hart, de hersenen, spieren en zet de spijsvertering een standje lager. ( ja ook bij te vaak een volle agenda dus!)
Wanneer er klachten zijn van een opgeblazen gevoel, winderigheid, maagzuur/maagklachten, obstipatie en/of diarree dan hoeft het dus niet perse aan de voeding te liggen. Dit kunnen dus signalen van stress zijn en heeft automatisch invloed op onze spijsvertering en opname van voedingsstoffen. Andersom kan ook, wanneer we langere tijd niet eten wat ons lichaam nodig heeft en ongezond eten, dan heeft dit invloed op onze spijsvertering en ons microbioom, de aanmaak van o.a. hormonen en neurotransmitters en dus invloed op het brein en hoe (snel) we stress ervaren en hoe we hiermee omgaan.
Wanneer we langere tijd stress ervaren raken we niet alleen fysiek maar ook mentaal uit balans. We kunnen minder prikkels verwerken en ons “ lontje” wordt steeds korter. We gaan op zoek naar dopamine. De dopamine productie kunnen we op veel manier aanzetten. Ongezonde voeding als suikers, vetten, snelle koolhydraten, bewerkte producten, alcohol, frisdrank, koffie etc. Maar denk ook eens aan je telefoon bijvoorbeeld.
Disbalans
Kortom, allemaal signalen dat je brein en darmen een grote invloed op elkaar hebben. Een disbalans in je darmen (goede/ slechte bacteriën, parasieten, schimmels, candida/ spijsverteringsproblemen) zorgt voor disbalans in de productie van neurotransmitters en dus mentale gevolgen! Maar wat kunnen we hier nu zelf aan doen?
- Breng eens in kaart hoe jouw dag eruit ziet. Neem je de tijd om te eten?, ervaar je stress,? heb je bijv. klachten als brandend maagzuur, winderigheid, wisselende ontlasting?, wat eet je en neem je de tijd om te eten.?
- Hoe is het met je darmen? Kijk eens achterom als je een grote boodschap hebt gedaan
- Eet voldoende eiwitten, gezonde vetten en minimaal 400-500 gram groente
- Kom in beweging, ga dagelijks een stukje wandelen bijvoorbeeld
- Zorg dagelijks voor ontspanning, meditatie, ademhaling, doodle, beetje lezen. Als je dit kort tussendoor doet kan het al verbetering geven
- Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
- Zorg voor voldoende slaap
- Lukt het niet zelf vraag dan hulp! Middels ontlasting en bloedonderzoek kunnen we precies in kaart brengen hoe jij ervoor staat!
Meer weten? Laten we even kennismaken. Vul hier het kennismakingsformulier in