Wat doet stress eigenlijk met je spijsvertering? Voordat ik uitleg leg ik eerst even uit wat er gebeurd met in je brein.
Wat doet stress met je brein?
Stel je voor, je staat in ene oog in oog met een beer, wat doe je dan…? Juist als je slim bent ren je weg. Je brein gaat in actie stand. Je amygdala in je reptielenbrein gaat aan. Er wordt een seintje gegeven vanuit je brein aan je lichaam dat je in actie moet komen. Je hartslag gaat omhoog, je bloedsomloop gaat sneller, je doorbloeding naar je spieren neemt toe. Kortom, de productie van adrenaline en cortisol nemen toe.
Tegenwoordig komen we die beer niet zo snel meer tegen gelukkig, maar hebben de meeste mensen onder ons wel te maken met een drukke maatschappij. We moeten van alles, we hebben een drukke agenda, sociaal willen we het een en ander onderhouden, we hebben een gezin en/of huishouden en dan willen we ergens tussendoor nog een beetje ME-time. Maar dat laatste schiet er vaak bij in.
De reactie van ons lichaam, op die beer van vroeger of op een drukke en stressvolle agenda is helaas niet anders. Je stressreactie maakt geen onderscheid tussen een beer of een drukke agenda.
Sterker nog, de stress van tegenwoordig duurt vaak veel langer en/of het komt vaak dagelijks weer terug. Dat betekend dat je lichaam denkt dat we altijd moeten vechten en/of vluchten. Voor je lichaam is er gevaar. Kortom, we staan AAN!
Stress en je spijsvertering
Omdat je lijf en je brein denken dat je in actie moet komen, gaat het een keuze maken wat het lichaam nodig heeft, waardoor sommige lichaamsprocessen ON HOLD worden gezet. Waaronder ook je spijsvertering. Want overleven is dan even belangrijker als een maaltijd verteren. Nu is dit voor een keer niet zo’n ramp en kunnen we dat prima handelen. Maar gebeurd dit vaker dan begrijp je dat je spijsvertering regelmatig on hold wordt gezet. En dat is niet handig.
Want:
- In je darmen bevinden zich neuronen. Ze komen voor in het maagdarmslijmvlies en vormen het enterisch zenuwstelsel. Dit enterisch zenuwstelsel communiceert heen en weer tussen darmen en brein. Wanneer je dus vaak AAN staat, wordt je spijsvertering regelmatig ON HOLD gezet waardoor het zijn werk niet goed kan doen. Symptomen die je dan kan ervaren zijn:
- Misselijkheid;
- Maagzuur problemen;
- Opgeblazen gevoel
- Je eten valt als een baksteen in je maag
- Obstipatie en/of diarree;
- Het vermindert de opname van voedingsstoffen; je maakt minder maagzuur aan en minder spijsverteringsenzymen, waardoor je voeding niet goed verteerd wordt. Hierdoor kunnen koolhydraten, eiwitten en vetten niet goed verwerkt worden, maar kunnen er ook tekorten ontstaan van vitamine en mineralen. Denk aan vitamine B12, A en c maar ook magnesium, ijzer en zink.
- Stress heeft invloed op je goede darmbacteriën, waardoor parasieten, schimmels en candida’s meer kans krijgen
- Stress zorgt voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, in combinatie met tekorten kan dit ertoe leiden dat je juist geneigd bent om meer suikerrijk en ongezond te gaan eten omdat je lichaam energie nodig heeft.
Kortom, stress is vaak een boosdoener voor heel veel darmklachten.
Wat kan jezelf doen:
- Ontspannnnnnn, neem de tijd om te eten te te kauwen
- Neem regelmatig een pauze en ga even wandelen of doe even niks
- Netflixen is (voor je brein) geen ontspanning helaas, creatief bezig zijn wel
- Wordt je bewust van je agenda hoeveel me time heb je echt
- Voed jezelf met voldoende groente (500 gr) eiwitten en gezonde vetten en laat al het bewerkte staan
- Doe aan yoga, meditatie en of ademhalingsoefeningen
- Schrijf op wat je stress veroorzaakt maar ook waar je energie van krijgt
- Zeg vaker NEE
Vind je dit nu lastig en kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Of ervaar je klachten en wil je graag weten hoe het er aan de binnenkant voor staat? Vul dan even het formulier hieronder in voor een gratis sessie, dan bespreken we jouw mogelijkheden.